Blog

CITLIVOST

Citlivost je podle talentové metodiky CliftonStrengths® asi nejvíce spojená s talentem EMPATHY® ze vztahové talentové domény – více o empatii naleznete zde https://www.gallup.com/cliftonstrengths/en/252236/empathy-theme.aspx. Zjednodušeně řečeno je to schopnost vcítit se do prožívání druhých lidí a umět se pohybovat v jejich emočním světě.

Při konzultacích se často setkávám s tím, že lidé považují svou empatii a schopnost udržovat kvalitní vztahy za samozřejmost. Podceňují význam svých vztahových talentů a jejich vliv na okolí. A někdy empatii dokonce skrývají a snaží se ji vědomě omezovat.

Proč tomu tak je?

Vychovali nás tak. Vedli nás k tomu, že to je zbytečné. Proto nyní nevnímáme tyto schopnosti jako důležité a hodnotné. Odmalička nám říkají

  • že jsme málo
  • musíme přidat
  • musíme mít výsledky
  • naše citlivost je zbytečná, jen nás zdržuje a rozptyluje od „práce“ a musíme ji opustit

A my jsme tomu uvěřili

A tyto věty nás v tom jen znovu utvrzovaly

  • Nebuď přecitlivělý(á), to přece vydržíš!
  • Už jsi zase v jiném světě? Vrať se do reality!
  • Prosím tě, co ti zase přelítlo přes nos?
  • Nechápu tě, jsi fakt divný(á)!

A tak jsme se začali ještě více snažit držet krok se světem. Chtěli jsme, aby nás přijali, abychom zapadli. Do světa, kde jsou výsledky, finance, splněné úkoly to, co se nejvíce počítá.

Citlivost se považuje za slabost.

Realita znamená vše, na co si mohu sáhnout, takže náš vnitřní neviditelný svět postupně slábne a přelaďujeme se na přání a očekávání druhých.

Lidé hrají hry – na tvrďáka, rebelku, paní profesionálku, paní podnikatelku, nasazují si masky a zranitelnost, jemnost nebo zvláštnost sem nepatří.

Jakmile jednou vstoupíte do procesu sebe – poznání

a máte štěstí na někoho, kdo vám nastaví zrcadlo. Dokáže laskavě a citlivě ukázat to, kdo opravdu jste, najednou se před vámi objeví

Vaše zranitelnost

Lidskost

Empatie

Jemnost

Jako nové kvality, se kterými se učíte zacházet. Nechte si na to čas. Trpělivě zkoumejte den za dnem, jakou sílu má vaše lidskost. Jaký přínos máte už jen tím, že jste.

Vzkaz

pro vás, kdo stále hledáte, pochybujete a zoufale čekáte na tu správnou certifikaci, abyste si byli jisti, jaký dopad má vaše práce, mám krátký vzkaz:

Díky své empatii otevíráte obrovský prostor důvěry

Druzí se narovnávají už „jen“ díky vaší laskavosti, lidskosti a autenticitě

Váš nadhled a schopnost vidět nás celistvě, je cesta k tomu, abychom si nahmatali smysl našeho počínání a ulevilo se nám

A po tom dnes touží všichni. Svět vás potřebuje. Vaše práce je nedocenitelná.

Chcete i vy vědět, jak jste na tom s citlivostí?

Nebo máte jiný názor na to, proč jsme přestali se sdílením svých pocitů?

Napište mi – https://www.marketaodvarkova.cz/objev-svuj-talent/.

Těším se na vás!

Markéta Odvárková

O mně

Certifikovaná talentová koučka
pro hledání vašich talentů, unikátních dovedností, odlišností, originality a opravdovosti. Společně vaše poklady rozvineme a zakotvíme do života.

Hlasová koučka
pro odhalení barvy, síly a krásy vašeho pravdivého hlasu, pro splnění vašich odvážných snů

Průvodkyně na vaší vlastní cestě
při hledání cesty z chaosu, odstraňování nefunkčních přesvědčení a překážek, které brání naplnění potenciálu. Jsem s vámi i ve chvílích, kdy máte chuť se vším praštit a odjet na konec světa.