Blog

Jak můžu zapojit své talenty do toho, co mě baví?

Jako koučka se zabývám převážně talenty a silnými stránkami klientů. Jejich správným uchopením a zavedením do života. Velmi často se téma našeho setkání stočí na nespokojenost v životě, stagnaci ve vztahu, chybějící energii a radost v životě vůbec. Slýchám, jak lidé žijí svůj život jako automaty na uspokojování potřeb a očekávání druhých lidí. Že úplně zapomněli, co je baví a co vlastně chtějí dělat. Že už ani nevědí, jaké to je žít vlastní život!

Jak souvisí talenty s radostí a energií?

Možná budete překvapeni, ale

Většina lidí s nadšením vzpomíná na to, co dělali rádi, když byli malými dětmi! Existuje přímá souvislost mezi talenty a našimi (dávnými) koníčky a zálibami. To, co nás baví, vychází z naší přirozenosti. To, co nám jde přirozeně, děláme rádi a často! To, co děláme často, v tom se zlepšujeme. V čem jsme nejlepší, tím se živíme a pomáhá nám to k úspěchu/slávě/bohatství!

Jedna z těch oblíbených a zapomenutých činností je právě radostné tvoření.

Kde to najdeme v talentovém reportu?

Hledají se strategické talenty!

Gallup nahlíží na výsledky talentového testu nejen z hlediska pořadí talentů, ale i z hlediska síly tzv. talentových skupin (domén. Definuje čtyři talentové skupiny – vztahové, realizační, přesvědčovací a strategické. Ryzí kreativita se skrývá právě mezi strategickými talenty.

Strategické talenty – skupina talentů, které nám umožňují vymýšlet, komplexně myslet, plánovat, analyzovat, čerpat zkušenosti a moudrost z minulosti nebo budoucnosti, intuitivně najít správnou cestu nebo řešení.

Pojďme se inspirovat některými strategickými talenty!

Ideation® – představivost/nápaditost – znamená fascinaci myšlenkami, nápady, čirou inspiraci a kreativní spojování nápadů, myšlenek do nečekaných celků

Learner® – znamená schopnost rychle a efektivně se učit a obecně tendenci zlepšovat sebe i ostatní

Input® – znamená schopnost shromažďovat informace (data, příběhy, věci), být zdrojem vědomostí pro druhé, dává hloubku a vysokou odbornost v dané oblasti

Strategic® – schopnost intuitivně najít varianty řešení, předvídat alternativy a rychle se zorientovat i v „chaosu“

A jak mi tyto talenty umožňují dělat to, co mě baví?

Ideation® – (představivost) – tak to je Královna mých talentů! Na tu spoléhám ze všeho nejvíce, když chci cokoli vymyslet. Ať se jedná o nápad, myšlenku, výstižné slovo, melodii nebo rytmizaci, je tady pro mě Ideation®! Fascinuje mě, jak si „Ideation®“ chodí, kdy se jí zachce. Přijde klidně v noci a začne chrlit texty, slova, sekvence melodií, vytahuje nečekané spojitosti s tím a s oním. Propojování do bláznivých celků ji fakt jde! Akorát je někdy problém s realizací. A často se ptám:

  • Kde to využiju?
  • Dá se to vůbec publikovat?
  • Mám odvahu zrovna toto vynést na světlo světa?

A někdy to všechno končí v šuplíku. Ale mou „Královnu“ to neodradí! Přijde zas. A opět nečekaně!

Learner® – neustále se učící – Student, který sedí v mé hlavě. Stále ve střehu, co by se mohl naučit. Hltá vše, co ho zajímá a okamžitě to sází do praxe! Pokud se neučí a neroste, vnitřně umírá! Pro tohoto Studenta bych musela mít k dispozici nevyčerpatelné konto. On stojí za tím, že pořád

  • kupuji nějaké kurzy, abych se zlepšila
  • získávám nové certifikace, možná jako potvrzení, že už jsem opravdu „dost dobrá“

Learnerovi vděčím za mnohé. To právě on mě vede k tomu, že se dokážu ohlédnout a vidět, co všechno jsem se naučila, kam jsem se posunula, co se zlepšilo. V každé „šlamastyce“ najde poklad a vytěží z toho vědomost, pochopení, znalost, skvost! A dobře a lehce se s ním píše!

Strategic® – strategický – můj vnitřní Stratég. Kdykoli jsem v průšvihu, a nevím si rady, co dál, obracím se na něj. Okamžitě vytáhne z rukávu 10 možných variant, co by se dalo dělat. A každá z variant navíc vypadá lákavě! Pracuje velmi intuitivně a rychle mu to spíná. Někdy působí trochu trable

  • jeho vyjadřování je dost složité
  • málokdo s ním udrží krok, je moc rychlý a překotný
  • umí být paličatý, když není po jeho!

Input® – to je má vnitřní Zvídavá žena! Pořád se ptá, je hladová po informacích, nikdy nemá dost. Proč? Jak? Kdy? Kde? Ale taky si všechno pamatuje. A má hluboké znalosti z určité oblasti, v níž bývá expertem, se kterým se chodí radit ostatní! Kdo se zeptá, pro toho mám vždy odpověď. Co mě někdy trápí je, že

  • znám toho tolik a nedokážu všechno prakticky využít a skloubit
  • neustále prohlubuji oblast, která mě zajímá, abych měla co nejpevnější základy

A jak je to u vás? Našli jste se v některém příběhu?

Budu se těšit na vaše zkušenosti a unikátní projevy vašich talentů!

Markéta Odvárková

O mně

Certifikovaná talentová koučka
pro hledání vašich talentů, unikátních dovedností, odlišností, originality a opravdovosti. Společně vaše poklady rozvineme a zakotvíme do života.

Hlasová koučka
pro odhalení barvy, síly a krásy vašeho pravdivého hlasu, pro splnění vašich odvážných snů

Průvodkyně na vaší vlastní cestě
při hledání cesty z chaosu, odstraňování nefunkčních přesvědčení a překážek, které brání naplnění potenciálu. Jsem s vámi i ve chvílích, kdy máte chuť se vším praštit a odjet na konec světa.