Blog

Jak probíhá hlasový koučink?

Nedávno jsem se vás ptala na váš hlas. Vyzvídala jsem, co vás trápí a jak vám váš hlas zní. Byla jsem překvapena obrovským zájmem a ohlasem. Ráda bych vám dnes trochu přiblížila,

jak spolupráce se mnou může vypadat, v čem mohu pomoci a v čem ne?

1)       řeším váš hlas (vás) komplexněPoslouchám, jak mluvíte, zpíváte, zjišťuji vaše problémy i zdravotní anamnézu. Zajímají mě vaše nemoci, některé mohou totiž souviset s hlasem. Ptám se, jakého specialistu jste vyhledali, kam jste chodili zpívat/mluvit/hrát. Jaká je vaše motivace pro práci s hlasem? Co chcete dosáhnout? Kolik času na to máte? Co bude výsledkem našeho snažení?

2)       posvítíme si na vaše sny. Třeba jste snili o tom, že budete zpívat, hrát divadlo, přednášet své básně, nahrajete si svou první skladbu nebo chcete začít mluvit přirozeným hlasem! Pracuji s energií, která je ve vašich přáních skrytá. Podpořím vás v tom, že cesta existuje, odstraníme bloky a najdeme zdroje k její realizaci

3)       začínáme dechovým cvičením. Pomalu přidáváme hlas. Zažijete na vlastní kůži, jak dech a tělo spolupracuje při vzniku tónu. Pustíme se do jednoduchých hlasových cvičení. Jemně, podle možností vašeho hlasu

4)       nahraná hlasová cvičení budou vaše medicína na domácí užívání

5)       budeme pracovat na interpretaci skladby podle vašeho výběru. Objevíme, jak moc jiný je váš hlas, když ho vnímáte, pracujete s ním a vědomě ho používáte. Budete překvapeni!

Co neumím?

  • dělat zázraky za vás, nemám kouzelnou pilulku, která jednorázově vyřeší váš celoživotní problém
  • nutit vás do cvičení, má práce je založena na jemném vedení, vidění možností pro vás, nejsem dráb a svůj díl zodpovědnosti si převezmete sami
  • tlačit vás tam, kam nepatříte. Respektuji vaši cestu, možnosti, schopnosti i vaše momentální rozpoložení a citlivě tomu přizpůsobuji každou hodinu
  • nejsem herečka, ani lektorka rétoriky, pokud vás zajímají tyto oblasti, nebudu váš člověk

Co mě nejvíce těší?

Vaše spokojenost, vaše pokroky, vaše nadšení z toho, když objevíte svůj vlastní hlas, vaše PROMĚNA. Tak tomu bylo i u mé klientky, jejíž hlas se proměnil k nepoznání. Teď je opravdový a zcela v souladu s její výraznou osobností.

Markétu jsem vyhledala v době, kdy jsem zjistila, že můj hlas není usazený ve své přirozené poloze. Hledala jsem někoho, kdo by mi pomohl uvolnit stažení v mém krku. Naučil mě pracovat i s tóny a vibracemi hlasu.

Markéta mě provedla úplnými začátky. Ukázala mi trpělivě, jak dýchat, jak nasadit tón. Vedla mě krůček po krůčku. Nikdy jsem nezpívala, naopak mi bylo v dětství řečeno, že neumím zpívat dobře, což byl jeden z důvodů stažení mého krku.

Markéta umí vytvořit pocit bezpečného prostoru. Uvolňovala mě už jen její citlivá energie, kterou jsem cítila při naší práci. Navíc mi popsala srozumitelně a podrobně, co přesně mám s hlasem dělat. Kde a jak bych ho měla v těle usadit a cítit.

Díky její laskavé péči jsem pronikla víc do pochopení, kde se v těle tvoří jednotlivé výšky tónů, jak uvolnit ústa a bránici, jak se správně nadechnout a zpevnit dech pro plné a uvolněné tvoření tónů. Jak postupně usazovat svůj hlas do přirozeně znělé polohy, jak s ním můžu sama dál pracovat a poznávat ho.

Při hlasových cvičeních se podařilo obejít „kontrolu v mé hlavě“ a i přes technickou nedokonalost přenosu po skype, jsem byla najednou schopná zazpívat tóny v poměrně velké výšce i hloubce. To bylo pro mě veliké překvapení.

Kdybych měla zdůraznit její přínos, řekla bych, že jsem se cítila v její přítomnosti v bezpečí, přijatá i s chybami a nedostatky, v nehodnotícím a podpůrném prostředí. Vnímala jsem ji jako odborníka, který ví, co dělá, a umí mi vše velmi dobře a lidsky vysvětlit tak, abych to přesně pochopila.

Dlouhodobě pracuji na svém seberozvoji. Tato spolupráce byla pro mě dalším střípkem do mozaiky. Pomohla mi překonat vnitřní přesvědčení, že nedokáži zpívat. Pomohla mi otevřít úplně nový prostor možností, jak můžu pracovat a tvořit se svým hlasem. A zároveň mě podpořila na cestě k větší sebejistotě ve vlastním hlasovém vyjádření, kterou jsem také řešila. Děkuji za laskavé a milé doprovázení na cestě.“

Chcete i vy udělat krok směrem ke splnění svých snů? Pojďme se potkat na 30 minutovém hlasovém auditu a domluvit se, co dál? Stačí si rezervovat nezávaznou konzultaci.

Markéta Odvárková

O mně

Certifikovaná talentová koučka
pro hledání vašich talentů, unikátních dovedností, odlišností, originality a opravdovosti. Společně vaše poklady rozvineme a zakotvíme do života.

Hlasová koučka
pro odhalení barvy, síly a krásy vašeho pravdivého hlasu, pro splnění vašich odvážných snů

Průvodkyně na vaší vlastní cestě
při hledání cesty z chaosu, odstraňování nefunkčních přesvědčení a překážek, které brání naplnění potenciálu. Jsem s vámi i ve chvílích, kdy máte chuť se vším praštit a odjet na konec světa.