Blog

To přece musím zvládnout

V únoru se kvůli vážnému zdravotnímu problému v naší rodině změnila významně rovnováha sil. Byla jsem okolnostmi a svědomím vedena k tomu přehodnotit a přenastavit své priority tak, abych byla schopna do svého programu zahrnout i pravidelnou podporu, péči, dohled, komunikaci s lékaři, logistiku vyšetření a vše potřebné kolem nemocného člověka. Píšu to proto, že jsem v té době zápasila s vnitřním přesvědčením, s nímž zápásíte možná nyní i Vy, a to přesvědčení bylo – TO MUSÍM ZVLÁDNOUT (SAMA), MUSÍM BÝT SILNÁ A ZÁROVEŇ EMPATICKÁ A DĚLAT VŠECHNO PRO DRUHÉHO, MUSÍM…  

Tahle přesvědčení a mé „selhávání“ (byla jsem moc tvrdá, trvala jsem na svém, tlačila jsem, konala bez požádání, nedělala jsem vždy laskavě, prostě jsem nebyla Matka Tereza) mě připravily o značnou dávku energie. Nebýt mého syna, který mi v pravý čas položil tu nejdůležitější otázku: „Mami, co teď nejvíc potřebuješ, jak Ti můžu pomoc?“ a mé upřímnosti a odvahy tu pravdu vyslovit, bych tahle vnitřní muka asi pokládala za strach ze selhání, perfekcionismus atd. A přitom tam toho bylo mnohem víc.

Tak jsem si to dovolila vytáhnout na světlo světa, pojmenovat to a uvědomit si, že jsem prostě jen člověk z masa a kostí. Jako ostatní. Ano, jsem empatická a extrémně vnímavá, ale zároveň mám své energetické limity a hranice. Nejsem svatá a občas si dovoluji být i vzteklá a netrpělivá, trvat na svém a dělat věci podle vlastního (ne)zdravého rozumu. A nejsem tady pro druhé, ale primárně pro sebe. Můj život za mě nikdo neodžije. A já nemohu žít život někoho jiného.

Prosím, abyste na svá destruktivní přesvědčení mysleli, až na sebe zase budete příliš tlačit, zvláště teď, když nemůžete excelovat ve firmách, podávat výkony a být za to plácáni po ramenou, kdy se Váš svět třeba smrskl na několik stěn, pracovní zápřah, děti, skákající Vám po hlavách a připálené pánve na plotně nebo jen pro spoustu lidí všudypřítomná samota a oddělenost, pocit nesvobody a primárního ohrožení nebo cokoli nesnesitelného…

Jen se zastavte a najděte ty myšlenky a přesvědčení, která Vás nenechají dýchat a zkuste se s tím vším obejmout. A přijmout se i s tou nedokonalostí, zranitelností, slabostí, s těmi všemi úlety, náladami a prohrami. Nebo když to nepůjde, najděte si někoho, s kým o tom můžete mluvit. Parťáka, který Vás bude podporovat na Vaší cestě k sobě tak dlouho, jak to bude potřeba. Možností je dost i teď v online režimu.

Když jsem připustila svá přesvědčení a nechala jim prostor, jaký jim náleží, ne větší, přišla do mého života SPOLUPRÁCE. POMOC a ODPOČINEK. KLID, že dělám přesně to, co mohu a to je zrovna to nejlepší…

A jak to máte Vy? Co Vám pomáhá v krizi? Jak se Vám daří potkávat se sami se sebou?

Markéta Odvárková

O mně

Certifikovaná talentová koučka
pro hledání vašich talentů, unikátních dovedností, odlišností, originality a opravdovosti. Společně vaše poklady rozvineme a zakotvíme do života.

Hlasová koučka
pro odhalení barvy, síly a krásy vašeho pravdivého hlasu, pro splnění vašich odvážných snů

Průvodkyně na vaší vlastní cestě
při hledání cesty z chaosu, odstraňování nefunkčních přesvědčení a překážek, které brání naplnění potenciálu. Jsem s vámi i ve chvílích, kdy máte chuť se vším praštit a odjet na konec světa.